ÇOCUĞUNUZDA;
*belirli bir işe ya da oyuna dikkat vermekte zorlanma
*dikkatin kolayca dağılması
*dikkatsizlikten kaynaklanan hatalar yapma
*başlanan işin yarım bırakılması
*kendisiyle konuşulurken, dinlemiyormuş gibi görünme
*görev ve etkinlikleri düzenlemekte zorlanma
*ev ödevi, ders içi etkinlikleri gibi yoğun zihinsel çaba gerektiren işleri yapmaktan kaçınma
*etkinlikler için gereken eşyaları kaybetme
*günlük etkinliklerde unutkanlık
*günlük yaşadığı olayları unutma yada sırasını unutma
GİBİ BELİRTİLER VARSA ; BU DİKKAT EKSİKLİĞİ OLDUĞUNUN HABERCİSİ OLABİLİR.
DİKKAT EKSİKLİĞİNİN ZEKA İLE HİÇ BİR İLGİSİ BULUNMAMAKTA...
ZATEN ÇOCUĞUNUZU ÇOCUK VE ERGEN PSİKİYATRİSİNE GÖTÜRDÜĞÜNÜZDE İLK OLARAK EBEVEYNLERİN DOLDURMASI İÇİN BİR TEST , ÖĞRETMENİN DOLDURMASI İÇİN BİR TEST VERİLİYOR VE ZEKA TESTİ (WISC-R) YAPILIYOR. BUNUN NEDENİ İSE ZEKASINDA SORUN YOKSA DİKKAT EKSİKLİĞİ VAR DİYEBİLMEK İÇİN . BU ÇOCUKLARIN ZEKA KAPASİTELERİ NORMAL OLDUĞU GİBİ BAZENDE NORMAL ÜSTÜ PARLAK ZEKA YADA ÜSTÜN ZEKALI HATTA DEHA BİLE OLABİLİYOR.
ZEKASINDA PROBLEM OLANLAR ZATEN ÇOK BAŞKA KULVARDA DEĞERLENDİRİLİYOR.
YAPILAN TESTLER SONUCU DOKTOR DİKKAT EKSİKLİĞİ TEŞHİSİ KOYARSA DİKKAT ARTTIRICI RİTALİN DİYE BİR HAP VERİYOR.İLK AŞAMADA 2 HAFTA BOYUNCA OKULA GİTMEDEN ÖNCE YARIM TABLET ŞEKLİNDE VERİLİYOR.
İYİLEŞME GÖZLENMEZSE 2 HAFTADAN SONRA YARIM TABLETTE AKŞAM VERİLİYOR VE GÜNDE 1 TABLETE ÇIKARILIYOR.
İLAÇSIZ GEÇMEYECEĞİ SÖYLENEN; ÇOCUK İÇİNDE AİLESİ İÇİNDE ÇOK YORUCU BU DURUM İÇİN BAZI ALTERNATİF TERAPİ DİYEBİLECEĞİMİZ YERLER MEVCUT.
BUNLAR BENİM ARAŞTIRMAMA GÖRE NEUROFEEDBACK TERAPİ MERKEZLERİ VE MENTAL ARİTMETİK KURSLARI. BAŞKA YARAR SAĞLAYAN YERLER VARSA DA SPOR VB. GİBİ ONLARI DA ARAŞTIRMAK GEREK TABİ.
BİRDE DİSLEKSİ DİYE BİR RAHATSIZLIK VAR. ÇEŞİTLERİ OLAN BU RAHATSIZLIK DİKKAT EKSİKLİĞİ İLE BİR ARADA SEYREDEBİLİYOR.
DİSLEKSİ BELİRTİLERİ:
* Yazılı kelimeleri öğrenme ve hatırlamada zorluk.
* b ve d harflerini, 6 ve 9 gibi sayıları ters algılama; kelimelerdeki harfleri ya da sayıları karışık algılama, ne’yi en; 3’ü E; 12’yi 21 olarak algılamak gibi.
* Okurken kelime atlamak.
* Hecelerin seslerini karıştırmak ya da sessiz harflerin yerini değiştirmek, sıklıkla yazım hatası yapmak.
* Yazı yazmada zorluk.
* Konuşurken duruma uygun kelimeyi bulmada zorluk.
* Yön (yukarı, aşağı gibi) ve zaman (saat, gün, ay, yıl) kavramları konusunda sorunlar.
Einstein, Mozart, Leonardo da Vinci gibi dâhilerin yaşadığı disleksi hastalığı, okuma becerisini etkilediği için ilköğretimin ilk yıllarında fark ediliyor. Öğrenmeyi etkileyen bu sorun çocuğun özgüvenini yitirmesine neden oluyor. Okuma-yazmada zorlanan çocuk okuldan uzaklaşıyor
BU DURUMUNSA BİR İLACI YOK MAALESEF...NEDENİ BİLİNMEMEKLE BİRLİKTE DAHA ÇOK GENETİK OLABİLECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR. BUNUN İÇİN TIP FAKÜLTELERİNDE ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ DE DENİLEN RAHATSIZLIK İÇİN TERAPİLER VERİLİYOR. BU ÇOCUKLARIN MUTLAKA BİR YÖNLERİNİN ÇOK ÜSTÜN OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR. BU YÖNLERİNİ DE BU TERAPİ ESNASINDA ORTAYA ÇIKARABİLİYORLAR. YADA AİLELERİNİN DİKKATİYLE...
Einstein, Mozart, Leonardo da Vinci DE BU ÜSTÜN ÖZELLİKLERİNİ GELİŞTİRMEYİ BAŞARIP GÜNÜMÜZE KADAR ADLARINI GETİREBİLMİŞ DİSLETİKLERDİR.BÖYLE ÇOCUKLARA SAHİP EBEVEYNLER ÇOK SABRETMEYE ALIŞMALILAR DURUMU KABULLENİP ÇÖZÜM YOLLARINI TAKİP ETMELİLER. ETRAFTAN GELEN LAFLARA KULAKLARINI TIKAMALILAR. BU YAŞTA ÇOCUK HAPMI İÇERMİŞ, ÇOCUK İYİCE SAFLAŞTI ,ÇOCUK İLACA DOYDU, BÜYÜYÜNCE GEÇER PİMPİRİKLİ OLMA, ÇOCUKKEN BUNUN ANNESİDE YADA BABASIDA BÖYLEYDİ O ZAMAN BÖYLE HASTALIKLAR MI VARDI, ÇOCUĞU RAHAT BIRAK, OKUMUYORSA BIRAK SIKMA, YAZMIYORSA BIRAK SIKMA GİBİ CAHİLCE, BOŞ ,LAFOLSUN TORBA DOLSUN DİYE ÇOK SÖZLER İŞİTEBİLİRLER. BÖYLE SÖYLEYEN KİŞİLEREDE TAVSİYEM ÇENELERİNİ KAPATMALARI ANNE VE BABAYA DESTEK OLMALARI; ÇOCUĞADA HASTALIKLI BİRİ GİBİ MUAMELE YAPMAMALARIDIR. UNUTULMASIN Kİ NORMAL ŞARTLARDA BİR ÇOCUĞUN İYİLİĞİNİ ,ANNE BABASINDAN BAŞKA KİMSE DAHA İYİ BİLEMEZ, DÜŞÜNEMEZ. ŞİKAYETÇİ OLUNAN ÇOCUĞUN DURUMU, O KADAR ARAŞTIRILIP TÜRLÜ TESTLERDEN GEÇİP BULUNAN TEŞHİS VE TEDAVİ AŞAMALRINA HİÇ KİMSE OTURDUĞU YERDEN KAFASINA GÖRE AHKAM KESMESİN.
HİÇ BİR TEDAVİ SÜRECİNE ALINMAYAN ÇOCUKLAR İLERDE İŞ HAYATINDA AİLE HAYATINDA VE SOSYAL HAYATTA ÇOK ÇİLE ÇEKEBİLİR.BU BOŞ KONUŞAN YAKINLARDA EĞER ÇOCUĞU ÇOK DÜŞÜNÜYORLARSA VE ÇOK SEVİYORLARSA İLERDE ÇOCUĞUN ÇİLE ÇEKMESİNE DE GÖZ YUMMAZLAR.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder